A telefon hívások zöme mind ezzel a kérdéssel kezdődik:
-"Hogyan kell a vadfarmot engedélyeztetni?"

A válasz nem túl bonyolult, de azért nem lehet félvállról venni sem. Elég sok jogszabályt kell elolvasnunk  figyelembe vennünk, alkalmaznunk.
Az alapítás pontos mikéntje a  vadászati törvényben pontosan le van fektetve. Azt pontosan elolvasva,minden szükséges iratot beszerezve kell a kérelmet a megyei vadászati hatósághoz beadni az országos központnak címezve.
Ez a törvény szabályozza a vadászterületek közötti élőállat szállítását is.(ez nem keverendő össze az állatok szállításáról szóló rendelettel)

A vadfarmra az állategészségügyi törvények, rendeletek egy része is vonatkozik. Ilyen például az állatok szállításáról szóló rendelet. Egy másik rendelkezik az esetlegesen külföldről behozott Tenyészállatokról, illetve azok törvényszerű beszerzéséről ,illetve a behozatalt megelőző vizsgálatokról. 

Az engedélyezésnél  a  minimális terület nagyságát  az állatvédelmi törvény szerint szabják meg. Így ezt is fel kell keressük. Tehát ha minden ügyünket mi magunk szeretnénk intézni a vadfarmunkon, akkor érdemes ezt is átböngészni.


De a kért dokumentumok némelyikéhez az internetet kell böngésznünk, ilyen pl.:takarmánynapló, állománynapló, stb...
Ha valaki ezt a papírmunkát szeretné lepasszolni, megteheti. Előzetes telefonos egyeztetés után elküldi a kért anyagot , és a kérelmet összeállítom. A kérelem szerkesztése tenyészállat vásárlása esetén díjmentes.

 A vadfarm engedélyeztetésével egy időben neki  állhatunk egy állatszállító tanfolyamot is elvégezni, valamint azt az autót, utánfutót is vizsgáztassuk le állatszállításra amelyekkel később dolgoznánk, vagy éppen a tenyészállományt telepítenénk be. Később ezek a papírok hiányában súlyos összegek vándorolhatna ki a zsebünkből megfizetve valamelyik hivatalos állatszállítót.


A vadfarmon történő bármilyen szabálytalanságot a hatóság vadgazdálkodási bírsággal "jutalmazza".